Medlemsbesök på Ragn-Sells i Lidköping

På medlemsbesök hos Ragn-Sells Recycling i Lidköping träffar jag Kristina Elehag , Niklas Törnberg , Barbro Johansson och Camilla Vallin.

Fr.v. Barbro Johansson (Säljare, Affärsutvecklare), Niklas Törnberg (Sektionschef Lidköping), Camilla Vallin (Leveranssamordnare) och Kristina Elehag (Avdelningschef Skaraborg)

Någonting som är hett just nu, förutom den ovanliga värmeböljan vi har här i området, är hållbarhet och miljö. Och hetast bland branscher är ju såklart återvinning och avfallshantering. Här tror jag vi är många som har en blind fläck, och inte vet hur verksamheter i vårt samhälle hanterar vårt avfall och hur det används vidare. På Ragnsells pratar man numera bara om cirkulär ekonomi, och för att det ska fungera behöver vi en massa nya uppfinningar. Inget ska gå till spillo.

Ragn-Sells har funnits sedan 1881 och ägs av samma familj som startade för så länge sedan. Amandus Zakarias Leonard Sellberg bedrev Sellbergs hästtransport i Stockholm, där sonen Ragnar 1928 var först med att ta tillbaka avfallet från sina mjölk- och potatisleveranser i staden för att leverera tillbaka till gårdarna. Ragnar hade visionen att göra landet till en bättre plats för framtida generationer. –Organisationen är idag enormt mycket större, men vi tycker att företagskulturen fortfarande berikas av att det är en familjär och hjärtlig anda med samma värdegrund som då, säger Barbro Johansson, säljare och affärsutvecklare på Ragn-Sells.

Ragn-Sells har nyligen etablerat norra Europas modernaste krossanläggning i Lidköping där de tagit fram en innovation som bearbetar utdömda sopor som inte kan återvinnas eller återbrukas. Förutom nu… Resultatet av krossen blir ett material som ser ut som små flingor. Men det är mycket mer än så. Flingan får rätt format, rätt kemisk sammansättning och rätt torrhet för att fungera som bränsle till cementframställning. Dessa blandas i cementugnarna och ökar värmeutväxlingen som krävs. Cementproduktion är idag det mest fossilbränslekrävande vi har, så denna nya innovation hjälper industrin att minska utsläppen drastiskt. Dessutom återanvänds ett annars utdömt sopavfall. Ett cirkulärt mirakel kan man säga.

En annan fantastisk innovation som Ragn-Sells precis etablerat är Ash2salt, som omvandlar flygaska till nya produkter. Det är alltså en anläggning som återvinner ungefär hälften av all flygande aska som genereras vid avfallsförbränning i Sverige. Tekniken är världsunik där askan tvättas och behandlas till värdefulla salter som bland annat kan användas för att bekämpa halka eller som gödningsmedel. Ett ytterligare hållbart mirakel.

En tredje mirakelinnovation är att glastillverkaren Saint-Gobain och Ragn-Sells nu tecknat ett Letter of Intent (LOI) där de kommit överens om ett gemensamt system för materialåtervinning av råvaror för planglas. Detta för att säkerställa kvalitén på glaskross som tillsätts i produktionen av nytt planglas samt uppnå klimatbesparingar. Kiselsand som används vid framställning av glas är ändligt, och beräknas ta slut om 50 år.

Jag tänker att det här inlägget kanske inte fixar våra blinda fläckar som några av oss har gällande renhållning och avfallshantering. Men en sak är säker, det är en superspännande utveckling som sker just nu där vi kanske kan få tillbaka hoppet om en på riktigt frisk planet där vi kan leva med bästa förutsättningar.

Hjärtligt tack Ragn-Sells och hela gänget som visade mig runt på den fina anläggningen på Kartåsen!