Medlemsbesök – Palm Creative AB

På medlemsbesök hos Palm Creative träffar jag författaren och entreprenören Linda Palm som startat och drivit verksamheten sedan 2010.

Är fint kulturarbete och entreprenörskap förenligt? När jag träffat Linda nu så har hon stuckit hål på min gamla fördom samt visat att kvalitativt hantverk och företagsamhet kräver samma slags passion, noggrannhet, disciplin och hårt arbete.

Linda var tidigare pedagog på förskolan i Lidköping, en mycket omtyckt fröken. På vissa områden saknade hon underlag och verktyg för att kunna utföra det jobb hon önskade. Lösningen blev att själv ta fram material som hjälpte till i arbetet för att ge de bästa förutsättningar för barnen. Bokförlag blev intresserade av hennes idéer och det kom allt oftare förfrågningar på föreläsningar.

Det var ett stort steg för Linda att gå från en trygg anställning till att satsa på det egna författarskapet. När dottern föddes för 13 år sedan tog hon beslutet att våga starta företag. Utan externt kapital tog hon stora personliga risker. Man ska veta att det tar upptill 2 år innan man får royaltyersättning för en publicerad bok. Och då enbart om man har sålt några.

Nu är Linda en etablerad författare vars material är efterfrågat, både som barnlitteratur och som utbildningsmaterial på förskola och skola. Det är en lång inköpsprocess för läromedel på skolor, och knapp budget. Så säljarbetet måste vara kontinuerlig och outtröttlig år efter år. Den största styrkan med Lindas material är att det är enkelt och begripligt, så att det tilltalas av bred målgrupp.

Lindas böcker har fått stor spridning även i sociala kanaler, där läsarna själva nyttjar böckerna kreativt. Till exempel sätter de upp egen barnteater med figurerna och berättelserna som manus. Delar bilder och filmer när de läser eller använder böckerna i olika sammanhang. Linda fick en stor bekräftelse att hennes arbete är viktigt på riktigt när branschtidningen Vi Lärare publicerade ett reportage där det står ”När skolminister Lotta Edholm får välja ett föremål som representerar hennes politik blir det boken ”Kompisar””, som alltså Linda författat. Även Bianca Ingrosso har uppmärksammat en av Lindas böcker i sina kanaler.

Att vara författare är så mycket mer än att ”bara” skriva en bok. Linda åker på mässor, deltar på olika event, är mentor till gymnasieelever, föreläser, driver webshop, hjälper företag med marknadsföring etc. Det sistnämnda gjorde hon bland annat tillsammans med Maxi ICA Stormarknad där Linda gav ut barnboken Mica gillar mat, (2020) för att ge barnen kunskap om matsvinn på ett roligt och informativt sätt.

–Jag skulle vilja samarbeta mer med olika företag då jag vet att min enkla pedagogik skulle kunna komma till användning på så många olika sätt, meddelar Linda med eftertryck. Och jag kan bara hålla med. Vi behöver förenkla språket i näringslivet för att inkludera alla i kommunikationen. Vi vet ju att det enkla är det absolut svåraste man kan åstadkomma. Så hör av er till Linda om ni vill ha hjälp att bygga vidare på ett hjärtligt, inkluderande och utvecklande företagande som tilltalar alla! lindapalm.se

Vi är mycket stolta över att du finns och verkar i Lidköping Linda Palm från Palm Creative AB!