Medlemsbesök – Porslinsfabriken i Lidköping AB

På medlemsbesök hos Porslinsfabriken i Lidköping AB träffar jag Ola Andersson som var med och startade samt nu även driver verksamheten sedan 2007.

Lidköping är känt världen över för sin keramik. Det hänger fortfarande kvar sedan Rörstrand lades ner 2005. Det är ju inte så konstigt då porslinsvarumärket är det näst äldsta i Europa. Men det är inte bara därför… Lidköping har ju Rörstrands museum och en outlet i anslutning som håller det vid liv. Lidköping har också Formakademien som utbildar i form och design av keramik. Och vi har en fortsatt tillverkning på Porslinsfabriken, som kom till av en händelse 2007…

Ola Andersson hade arbetat på Rörstrand i många år och precis som de flesta hade han andra tankar på sysselsättning när fabriken lades ner. Men Ola tillsammans med Kent Eriksson och Björn Owren, som inte varit verksamma på Rörstrand tidigare, såg möjligheten att ta över mycket av produktionen. Det var riskabelt men det fanns ett stort underlag för att kunna göra affärer. Marknaden saknade den kvalitet som de kunde erbjuda. Idag ägs företaget av Ola, Kristin Andersson, Thomas Johansson, Göran Fogelqvist och Nils Engström.

Det som mest produceras idag är byggnadskeramik till offentliga utsmyckningar och legotillverkning av krukor. Bland annat den klassiska krukan Waldemarsudde som var en fjäder i hatten att få i kundportföljen 2015. Vad gäller utsmyckningar kan Porslinsfabriken även stoltsera med att ta fram kaklet till Stockholms alla tunnelbanestationer, både helt ny utsmyckning men också reparationer av befintliga. De är de enda som klarar den kapaciteten och med den kvaliteten i Sverige.

I Lidköping har de ingen egen butik då det mesta är på beställning, men har utfört vissa jobb till Lidköpings kommun, som till exempel rondellen vid Änghagen.

Såklart önskar Ola att de blir mer kända lokalt för att kunna attrahera personal, och också att Lidköping kan vara stolta över en fortsatt produktion av keramik i staden.

Porslinstaden är alltså fortsatt livskraftig under Ola Anderssons ledning på Porslinsfabriken i Lidköping AB. Det är vi mycket glada för. –Alla som är intresserade är varmt välkomna att höra av sig och besöka fabriken, avslutar Ola.

Tack för att vi fick komma på besök hos er på Porslinsfabriken i Lidköping AB!